Een spanningsrail heeft de mogelijkheid om met een flexibel systeem gebouwd te worden en dus om wijzigingen aan te brengen. Dit is ideaal wanneer er energie over een grotere afstand verplaatst moet worden, bijvoorbeeld in jouw bedrijfspand.
De installatie bestaat uit verschillende verbindingen tussen de componenten van de hoofdverdeling. Deze verbindingen maken wij op twee manieren: met kabels of met railkokers. Het gebruikmaken van railkokers (spanningsrails) heeft meerdere voordelen ten opzichte van (traditionele) bekabeling:
- Bij spanningsrails ben je niet gebonden aan een buigstraal. Dit zorgt ervoor dat iedere willekeurige hoek is mogelijk en dat zorgt voor een hoge flexibiliteit. Bij bekabeling ben je afhankelijk van de maximale buigstraal van de gekozen kabel.
- Vooral bij grote vermogens is een spanningsrail een (lichtgewicht) oplossing.
- Vanwege het lage gewicht én de grote flexibiliteit van de installatie, is de montagetijd van een spanningsrail minder dan de montagetijd voor kabels.
- Distributierails zijn zeer flexibel te installeren. Bij uitbreiding kan er zelfs op de aanwezige rail aangekoppeld worden. Wil je kabels uitbreiden? Dan dient er geheel nieuwe bekabeling aangelegd te worden.
- Spanningsrails gaan optioneel haaks weg na het verlaten van de verdeler. Dit neemt weinig ruimte in beslag, waardoor de benodigde ruimte bij de hoofdverdeler optimaal wordt benut.
- Een spanningsrail is makkelijk te demonteren en het gebruikte staal en aluminium kan worden hergebruikt. Een spanningsrail is dus herbruikbaar.
- Bij een eventuele (bedrijfs)brand geven spanningsrails geen rook en er komen geen giftige gassen vrij.
Het grootste voordeel van een spanningsrail is de flexibiliteit om de aftakkasten in te pluggen. Dit kan omdat de aftakkast wordt voorzien van klapscheiders of zekering/vermogensautomaten. Deze aansluiting kan op iedere willekeurige plaats op de rail. De aftakkasten zijn er in verschillende afmetingen en met diverse voorbeveiligingen.